Zrównoważone ogrody społeczne w gminie Brzeszcze

Głównym celem projektu (wpisującym się cele operacyjne Programu FIO na lata 2014-2020 – priorytet 2 – Aktywne społeczeństwo) jest aktywizacja obywateli w zakresie spraw wspólnotowych poprzez rozwój współpracy lokalnej między mieszkańcami, organizacjami oraz instytucjami i organami administracji na terenie gminy Brzeszcze, w zakresie poprawy jakości i funkcjonalności zielonych przestrzeni publicznych w 2 sołectwach i 2 osiedlach, w zgodzie z zasadą zrównoważonego gospodarowania, w okresie od 01.04.2020 do 30.11.2020r.

W ramach zadania, którego ideą jest przeprowadzenie pewnego rodzaju obywatelskiego eksperymentu na terenie gminy Brzeszcze, zostaną zrealizowane następujące działania:

1. Partnerstwa Ogrodowe – celem działania jest zawiązane 4 partnerstw skupiających aktywnych mieszkańców, przedstawicieli lokalnych organizacji społecznych, lokalnej administracji, których zadaniem jest zaplanowanie ogrodów społecznych i stała opieka nad zaplanowanymi pracami przy współpracy wolontariuszy.

2. Wszechnica Ogrodowa – realizacja 4 komponentów edukacyjnych (warsztaty, wykłady), otwartych dla wszystkich zainteresowanych mieszkańców gminy, włączające także środowisko szkolne i przedszkolne, których celem jest zbudowanie więzi z powstającymi ogrodami społecznymi na terenie gminy Brzeszcze.Realizacja działań pozwoli osiągnąć zaplanowane cele, uzyskać długofalowe rezultaty i osiągnąć zmianę społeczną na terenie gminy Brzeszcze w obszarze działań wspólnotowych skupionych przy funkcjonujących ogrodach społecznych, z włączeniem edukacji uczestniczącej z zakresu ekologii i celów zrównoważonego rozwoju.

Projekt Wspólna grządka. Ogrody społeczne w gminie Brzeszcze jest finansowany w Funduszu Inicjatyw Obywatelskich na lata 2014-2020

Ruszają konsultacje konkursu FIO 2020 - Artykuł - ngo.pl